fredag 11 maj 2012

Objektifiering på hög nivå

På tal om fangirls, ytlighet, patriarkatet och kvinnlig sexualitet skulle jag bara snabbt vilja förklara det här med nakna män och varför det, underligt nog är mer socialt och politiskt laddat med en man utan kläder än en kvinna.



Varje dag får vi se lättklädda kvinnor, det är inget man reagerar på längre. Kvinnor som är lättklädda för någon annans skull och inte sin egen. Det är däremot ovanligare att se män som är lättklädda för kvinnors skull. Detta är konstigt eftersom en kvinnas kropp anses vara mer sexuellt laddad än en mans. Vi borde därför bada i bilder på både hel och halvnakna män utan att ha något problem med det. Men det gör vi inte. Detta är eftersom en lättklädd man som är det för en kvinnas skull är politiskt och socialt laddad eftersom detta skulle innebära att kvinnor har en sexualitet. Det skulle dessutom innebära det otänkbara att kvinnor skulle tända på män och inte bara på långa strandpromenader och romantiska middagar.

Germane Greer skriver i sin bok "The boy" att män inte klarar av tanken på att bli objektifierade eftersom de alla vet att om objektifieringen avtar eller ännu värre, om rollerna byts så att män blir objektifierade på samma sätt som kvinnor har blivit skulle detta innebära att hela patriarkatet skulle skakas om. Objektifieringen har till och med gått så långt att flera människor anser och faktiskt tror att män biologiskt sätt är fulare än kvinnor. Och att det skulle vara därför som kvinnor blir objektifierade medan män inte blir det. Detta är så klart bullshit och det finns flera kulturer i historien som har ansett att manlig skönhet är högre värderad än kvinnlig. Så för att runda av: Objektifiera män är ett radikalt statement och att objektifiera kvinnor är att bara följa strömmen. Du kan förändra samhället på så små sätt men ändå på så enkla och roliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar