söndag 6 maj 2012

En riktig karaktär?

Det här med feminism är inte lätt. Det här med att vara feminist och filmälskare är definitivt inte lätt. Under det senaste århundradet har flera feministiska tänkare gett oss olika instrument för att kunna analysera filmmediet men det finns ändå ingen absolut sanning vad det gäller det här. Även om det finns vissa riktlinjer som kan hjälpa oss är allting konstant beroende på omständigheter och man måste se helheten. Jag har innan skrivit om det så kallade ”Bechdel testet” (filmen ska ha minst två namngivna karaktärer som pratar med varandra om något annan än män) och det är ett sätt att kunna analysera, men bara för att en film inte klarar det betyder det inte att hela filmen är anti-feministisk eller patriarkal. På samma sätt betyder det inte att bara för att en film klarar det så är den feministisk. Vissa filmer som är manscentrerade kan vara feministiska och vissa filmer som är centrerade kring kvinnor och ”kvinnlig” problematik kan vara sexistiska. Det bästa man kan göra är att analysera och konstant försöka förstå filmskaparens vision och budskap och även att analysera hur denna film förhåller sig till samhället den skapades i. Detta är i sig hur svårt som helst, men vad som är ännu värre är att försöka förstå vad en feministisk karaktär är.

Filmen är ett patriarkalt medium, detta är sanning, de flesta av alla filmer som produceras är inte bara filmer om män, de är också för män och gjorda av främst män. Den första kvinnan som har fått en Oscar för bästa regi var 2009 och endast fyra kvinnor har blivit nominerade till priset genom hela Oscarns historia. Det är därmed inte så konstigt att det så sällan dyker upp feministiska karaktärer, och speciellt inte att de så sällan dyker upp i större produktioner. Men vad räknas då som en feministisk karaktär? Ja, detta beror självklart på vilken politisk inriktning man själv har. En karaktär som en särartsfeminist skulle anse vara ”feministisk” skulle troligen en likhetsfeminist inte hålla med om. Men det finns ett antal grundkriterier som de flesta håller med om krävs för att utgöra en feministisk karaktär:
  1. Karaktären har både typiskt ”manliga” och ”kvinnliga” egenskaper.
  2. Hos karaktären ska de typiskt ”kvinnliga” egenskaperna inte nedvärderas utan kunna vara en styrka i vissa situationer.
  3. Karaktären ska vara medveten om sin omgivning och det ska uppmärksammas vilka förutsättningar karaktären har i förhållande till det samhälle den lever i. (tillexempel man / kvinna, vit / färgad, rik / fattig)
  4. Karaktären ska vara känslosam, förstående och kunna knyta an till andra människor på ett empatiskt plan (detta har dock diskuterats och är något kontroversiellt).

Detta är dock endast de kriterier som de flesta kan hålla med om och det finns ett flertal andra som varierar beroende på vilken skola man tillhör. De tre första brukar dock ses som något slags minimum krav på en karaktär. Detta innebär självklart att många filmer inte har en enda feministisk karaktär, även om de är kvinnocentrerade och har ett stort antal kvinnliga karaktärer. På samma sätt kan en film som nästan endast består av en manlig rollista vara feministisk. Som sagt det är upp till sammanhanget, men jag vill bara ha sagt att ni inte ska gå i den gamla vanliga fällan och anta att bara för att en film handlar om en kvinna som slår sig fram i världen, gör detta det inte till en feministisk film om en feministisk karaktär. Ta ”Kill Bill” som exempel. Uma Thurmans karaktär må vara starkare, snabbare och smartare än alla hennes fiender men hon i princip saknar ”kvinnliga” egenskaper och det är endast hennes typiskt ”manliga” personlighetsdrag som hjälper henne. Liknande karaktärer är ”Hit-Girl” från ”Kick-ass” och ”Babydoll” från ”Sucker Punch”. Att försöka nämna en feministisk karaktär är svårare än att nämna en som inte är det men ”Joan” från ”Mad men” brukar ofta nämnas som en feministisk karaktär. Slutligen vill jag bara säga att det här är bara EN metod av många för att kunna avgöra huruvida en karaktär är feministisk eller ej. Om ni tycker att ”Hit-Girl” är en feministisk karaktär, så får ni gärna tycka det. Och man ska aldrig säga att kvinnlig medverkan i en film är dåligt. På samma sätt gäller det att om ni tycker dessa kriterier är det löjligaste ni någonsin hört så får ni också tycka så, det är inget som är hugget i sten. Jag tänkte bara dela den allmänna uppfattningen med er så ni har något att gå efter. Om ni vill kritisera den så går det bra, gör det helst bara inte med mig, för jag är trött på denna diskussion.

Om ni vill veta mer om kvinnliga karaktärer och kvinnlig medverkan i filmer och media får ni här en liten video:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar