lördag 19 maj 2012

Hur fangirls återupptäckte montaget

Den Sovjetiska montage-film rörelsen uppstod när film som råvara var svår att få tag på under kommunismens tidigare dagar. Några filmskapare insåg då att de skulle experimentera med klippning och så vidare genom att använda redan använd film. Denna klippte de sedan ihop och insåg att om man klippte ihop sekvenser av en film så att olika delar följde efter varandra i annorlunda ordning skulle publiken själv göra kopplingen och själva hitta en historia och ett narrativ detta kallas för "Kuleshov effekten". Detta blev sedan ett stilgrepp inom den Sovjetiska filmen och filmskapare så som Eisenstein förfinade konsten och tog den vidare till nya nivåer. De Sovjetiska filmerna hyllades sedan och man kan fortfarande se spår av den i dagens filmer. Montage-filmen som rörelse dog dock ut under 30 och 40-talet när Stalin ansåg att dessa filmskapare var alldeles för elitistiska. Vem skulle kunna tro att montaget skulle återuppstå under 2000-talet fast nu görs de av unga, oprofessionella tjejer med hjälp av en digital filmkopia och ett klippnings/filmskaparprogram.

"Slash" har varit ett stort fenomen inom fankulturen och handlar om att skriva en kärlekshistoria mellan två figurer som inte är partners i originalverket. Det tog dock inte lång tid innan de insåg att man kunde skapa en effekt eller ett "sken" av att två karaktärer i en film har känslor för varandra genom att klippa ihop olika scener i en viss följd. Genom rekonstruering och manipulering av narrativet kan man ge en viss scen en helt ny mening. Detta visste de redan under 20-talet och man brukade ofta klippa ihop olika scener för att förstärka känslointrycket. Fangirls håller alltså på och utvecklar montage-tekniken och många av dem vet troligtvis inte om det. De fortsätter därmed i Eisensteins fotspår och ändå anses ofta det de gör som "fult" och "icke-originellt".

Detta kan förstås göras på olika sätt och här har ni ett exempel på när det görs för komisk effekt (eftersom den tilltänkta publiken är medveten om den egentliga handlingen i filmen):

Jag borde tillägga att den här inte är gjord av ett fan utan är gjord av någon slags team som en spoof.

Andra brukar göra sina videor av rent estetiska eller berättelse-mässiga skäl som till exempel den här:


och här har ni original-experimentet:


Jag tror ni kan se kopplingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar