tisdag 19 juni 2012

Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn.

1926 skrev HP Lovecraft sin novell "Call of Cthulhu", en historia om ett monster som bor under havet och sover, allt i väntan på att en dag återvända till ytan och styra världen. Ja, det låter fånigt men det är faktiskt en riktigt bra och spännande historia som ni kan läsa här om ni skulle vilja det. Vill ni läsa den på svenska heter den "Cthulhu vaknar" och den finns i fyra olika översättningar. Den är inte särskilt svår att få tag i och jag skulle verkligen rekommendera det.

Detta var alltså 1926, 1997 däremot upptäckte forskare ett ljud under havet som fortfarande inte har kunnat förklaras. Ljudet är högre än något tidigare registrerat och kunde höras 5000 km bort. Ljudet kallas för "The Bloop" och enligt forskare låter det som ett ljud som en levande varelse hade kunnat framställa. Ljudet är dock alldeles för högt för att någon nu känd levande organism skulle kunna ha gjort det, inte ens en blåval kan låta så här högt. Här finns en ljudupptagning och ni får ha lite tålamod eftersom det inte låter så mycket i början:

Vad har nu det här med "Call of Cthulhu att göra? Jo, enligt historien ska Cthulhu vara större än någon levande varelse nu känd för människor, de ska låta på ett konstigt sätt och underligast av allt, i novellen ger Lovecraft koordinaterna till platsen där Cthulhu sover, denna plats (som kallas R'lyeh) ligger 1760 km ifrån platsen där ljudet är upptaget, vilket kan låta som en väldigt lång bit ifrån, men med tanke på att forskarna inte vet var ljudet kom ifrån, endast platsen där inspelningen är gjord, och ljudet hörs på en 5000 km radie, är det ändå ett ganska underligt sammanträffande.
Nej, jag har väl också lite svårt att tro att det faktiskt är Cthulhu som ligger där och snarkade 1997, men det är en rolig populärkulturell sak som visar att det faktiskt kan vara nyttigt att läsa lite. Hade inte Lovecraft varit en så populär författare hade detta underliga fenomen troligen inte blivit så känt. Nu, tack vare detta är det mer människor som känner till det och intresserar sig för det, vilket innebär att det finns en större chans att någon faktiskt förstår eller hittar orsaken till ljudet. Kunskap är sällan tungt att bära och lite fantasi måste väl folk kunna få ha? Och om det nu är Cthulhu som sover där nere, kanske han kommer upp snart.
Tycker i övrigt att fröken panelhöna har varit ganska dålig med uppdateringar på sistone, har hon slutat?

2 kommentarer:

  1. För att vara petig så SKREVS "The Call of Cthulhu" 1926, men den PUBLICERADES 1928.

    Det finns FYRA översättningar av "The Call of Cthulhu": av Kerstin Wallin; Sam J. Lundwall; Arthur Isfelt; och en av Sam J. Lundwall som är uppdaterad av Martin Andersson för att spegla den korrigerade engelska texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, så kan det gå när man inte kollar sina källor. Tur att någon har huvudet med sig :)

      Radera