tisdag 26 juni 2012

Min Hjältinna

Eftersom min syster skriver om inspirerande kvinnor tyckte jag att jag också kunde göra detta. Min största feministiska idol är Germaine Greer, detta är eftersom hon alltid tar allting till en högre nivå. Hon blir aldrig nöjd med ett svar och hon drar alltid allting till sin spets. Hon ser igenom alla lögner som vi konstant blir matade med och hon skäms aldrig för att göra sin åsikt hörd. Det finns inga perspektiv som går förbi henne och hon har självklart alltid mycket humor i det hon gör.

Det finns flera exempel på hennes briljans och jag skulle verkligen rekommendera att ni tar er tiden och läser någon av hennes böcker, till exempel hennes bok "The Whole woman" från 1999, som beskriver hur kvinnor i dagens samhälle kanske till och med är ofriare än vad de var för femtio år sedan. Hon diskuterar myten om jämställdhet och beskriver hur kvinnor i västvärlden är fångade i ett nät av konstanta krav och måsten. Det finns ingen frihet i deras (läs: vårt, fast alla vill inte vara en del av det, och många har inte gjort något för att påverka det) samhälle. Jämställdhet för Greer är inte att kvinnor och män blir en och densamma, jämställdhet är först när alla individer accepteras och kan utvecklas. Att bli accepterad i ett patriarkalt system och att låtsas vara jämställd i ett patriarkalt system är inte tillräckligt. För att verklig jämställdhet ska kunna uppnås måste vi omvärdera allting och vi måste bygga upp något helt nytt från grunden. Detta görs bäst genom kunskap och förståelse för andra människors synsätt och upplevelser. Okunskap är det som gör att vi blir isolerade från varandra och inte bygger upp ett nytt system för att ersätta det gamla. Okunskap föder rädsla och är vad som gör att det gamla patriarkala systemet fortfarande används och anses vara naturligt.

 Andra verk av henne är "The female Eunuch" från 1970, den är ansedd vara ett av de viktigaste litterära verken för den västerländska feministiska rörelsen och handlar om hur kvinnor konstant blir förtryckta inom vardagen. En annan nämndvärd bok hon har skrivit är "The Beautiful boy" från 2003, där hon diskuterar patriarkatets rädsla för heterosexuella kvinnors sexualitet. Hon är rätt och slätt en av de bästa kvinnliga författarna och inspiratörerna under 1900 och 2000-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar