onsdag 4 juli 2012

Problemet med Avatar

Hej på er, jag vet att det var mer än en vecka sedan jag uppdaterade, jag ber om ursäkt för detta. Jag har bara inte haft någon inspiration till att skriva. Man kan då undra sig varför jag väljer att skriva ett inlägg om en tre år gammal film när jag väl kommer tillbaka. Det finns ett antal anledningar till detta, det främsta är att jag under dessa tre åren har blivit väldigt trött på att behöva konstant förklara varför jag inte gillar denna film. För det finns mer anledningar än att jag bara tycker den är tråkig, för när cirka fem minuter har gått och man har slutat förundras över hur bra gjord denna film faktiskt är, ger den mig en riktigt sur smak i munnen. Här får ni åtminstone mina tankar om varför "Avatar" är överskattad och varför dess budskap känns något mossigt.

För er lyckliga få som inte har sett denna film kan jag börja med att upplysa er om att budskapet i den är på en så låg och övertydlig nivå att det nästan är smärtsamt, allt vad subtilitet och tolkning heter är helt borta och istället fullkomligt dränks åskådarna av filmens moral och värderingar. Handlingen i "Avatar" är ganska enkel, en besättning med soldater och forskare från jorden åker till en helt annan planet för att söka efter diverse värdefulla material som finns på den här planeten, som heter Pandora. På den här planeten finns det dock redan en befolkning och besättningen från jorden måste infiltrera den här utomjordiska civilisationen för att lära sig mer om deras kultur och för att få dem att acceptera att de exploaterar deras land. Sen är det en tråkig kärlekshistoria med, sen blir det krig och sen är den typ slut.

Men för att komma till det riktiga problemet, som sagt är den här filmen så förbannat stereotyp och förutsägbar att man vill stänga av efter en halvtimme, men det här ska inte bli en recension det här är en analys. De flesta av er som har sett "Avatar" vet att det i den finns starka kopplingar mellan intrigen i filmen och upptäckandet och exploateringen av Amerika under 16 och 1700-talet. Det är exakt samma, man åker till "en ny värld" och stöter på urbefolkningen som kanske inte är så glada att man är där så man infiltrerar och koloniserar för att få tillgång till deras naturtillgångar. Det är här problematiken ligger, brotten som begicks av de europeiska kolonisatörerna under koloniseringen av Amerika var hemska, detta var ett folkmord som pågick under flera årtionden (om inte århundraden), urbefolkningen var konstant förtryckta och i vissa stater var det till och med så hemskt att en individ som tillhörde urbefolkningen inte sågs som en människa, utan som en ägodel. Och i "Avatar" gör man dessa starka paralleller mellan den här tiden och handlingen i filmen utan att ens nämna allt lidande som förekom under dessa år.
Rasism, ett roligt tidsfördriv för hela familjen,
klicka på bilden för att förstora
Visst kan man säga att "Avatar" bara är inspirerat av dessa händelser och därmed inte kan hållas till rätta, det är ju faktiskt inte samma sak och det utspelar sig varken under samma tid eller ens på samma plats. Och visst kan man säga så, men problemet är att parallellerna och referenserna är så tydliga och starka att det inte går att bortse från. Filmen tar alltså flera år av folkmord och förtryck och paketerar det som lite mysig familjeunderhållning. Jag har verkligen inget emot att man refererar till historiska händelser i en film eller bok för att förenkla förloppet och för att sprida kunskap och väcka intresse, MEN man måste vara väldigt försiktig när man gör det så att inte parallellerna blir för starka!

Med detta följer dock andra problem som jag har med "Avatar", när man gör en science fiction eller fantasy film är det bara fantasin som sätter gränser, och här var dessvärre fantasin begränsad. Urbefolkningen på "Pandora" ser inte ut som kolonisatörerna men är i sin kultur och tankesätt precis som dem. De har till exempel bara två olika kön, män och kvinnor och dessa två kön förhåller sig till varandra på ett likadant sätt som mänskliga, (varför behöver de ens kön på Pandora? De har ju sex med håret?) på samma sätt har de också både giftermål, heterosexualitet som norm och tvåsamhet, helt onödigt! Detta är typiskt kolonialt eftersom man med det här påstår att: vi västerländska människor är ju normen därför är vårt beteende naturligt! Detta brukar också kallas rasism och är inget de flesta människor vill bli förknippad med. Man tar bort allt vad kulturella motsättningar heter och sprider lögnen om att kriget mellan urinvånarna och bosättarna inte handlar om komplexa historiska händelser som utvecklas under en lång tid, utan om att  några giriga svin ville ta massa mark som inte tillhörde dem för eget bruk. Vi får dessutom självklart endast se händelseförloppet ur kolonisatörernas synvinkel och detta gör att filmen redan från början bestämmer vilka vi ska sympatisera med och känna igen oss själva i. Urbefolkningen på Pandora blir "De andra" och deras kultur (den lilla de har) blir exotiserad. 

Jag säger som sagt inte att man INTE får tycka att "Avatar" är en bra film, eller att man är rasist bara för att man tycker det. Det jag säger är att "Avatar" dessvärre blir en slags post-kolonial propaganda för diverse rasistiska myter och missförstånd. Att göra ett folk eller en kultur till något exotiskt och lite spexigt gör ingen gladare, det sprider bara lögner och tar bort allt vad stolthet och värdighet heter från just den befolkningen som råkar bli drabbad av dessa missförstånd. Man får gärna göra science fiction filmer och man får gärna göra filmer där man drar paralleller mellan verkliga händelser och fiktiva, man måste bara akta sig för vad man gör! Man får vara noga med att inte lägga i allt för mycket värderingar och att inte förenkla ett viktigt och stort historiskt förlopp för mycket. Koloniseringen och exploateringen av Amerika är något som borde tas upp på ett respektfullt sätt där man räknar med de många olika förutsättningar som fanns utan att förminska någon av sidornas ideologier eller värdighet. Innan man kan lära sig detta borde filmskapare och författare hålla sig så långt borta ifrån dessa händelser som möjligt.
Don't get me started!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar