lördag 24 mars 2012

Tatueringar och korta kjolar

Efter finalen i melodifestival började en udda debatt, nämligen den om kvinnors kroppsbehåring. Kameran hade nämligen under finalen åkt över en kvinna som inte hade rakat sig under armarna. Någon människa blev av okänd anledning extremt äcklad och upprörd över att denna kvinna hade visat upp en orakad kroppsdel offentligt. Debatten hör väl hemma cirka aldrig någonsin eftersom jag inte kan tänka på en epok som har varit så omodern att denna fråga skulle kunna passa in.

En kvinna ska idag inte ha någon kroppsbehåring mer än på huvudet. Och om hon har det ska hon iallafall ha anständigheten att täcka de delar av kroppen som hon i all sin lathet inte har rakat. Det är ganska uppenbart att man inte rakar sig för sin egens skull. Nej, man rakar sig inte ens för sin partners skull (vilket inte heller hade varit en bra anledning men iallafall något logisk). Nej, man rakar sig för allmänhetens skull. För att folk inte ska bli äcklade av det hår som helt naturligt växer på ens kropp. Vad i hela världen kan man fråga sig? Samhället är numera så pass okänsligt för den personliga sfären att det blir debatt när någon väljer att inte raka sig. Budskapet är ganska tydligt- din kropp tillhör inte dig när du är ute i offentligheten, den tillhör ALLA.

Problemet är dessutom att detta fenomen inte endast sträcker sig till diverse rakade eller orakade kroppsdelar, utan det gäller allting. Från tatueringar till "utmanande" klädsel så kan det bli debatt om ett område som i högsta grad tillhör bäraren. Låt oss få det här klart: Din kropp tillhör DIG inte någon annan! Oavsett om en äcklig gubbe blir upphetsad och eller upprörd för att din kjol är "för kort" eller om någon tycker din tribal är lite 1999 så har de fortfarande inget tillträde till DIN kropp. De har egentligen knappast någon rätt att kommentera på vad fan du väljer att göra med det lilla som är din födelserätt överhuvudtaget. För ja, din kropp är din födelserätt. Från det du föds till det att du dör tillhör din kropp dig och varken idioter eller stater kan ta det ifrån dig. Dock ska vissa saker kunna diskuteras, det är självklart. Frågan om prostitution (som jag inte tänker ta här och nu, och förhoppningsvis aldrig om jag kan kontrollera det) tillexempel är ju inte helt lätt och det är där svårt att säga- ditt är ditt. För det är inte så enkelt som det alltid. Men för att återgå till ämnet så är ju faktiskt frågor om korta kjolar, tatueringar, piercings eller orakade armhålor ganska lätta frågor, så länge de tillhör dig är det bara din ensak och om de tillhör någon annan är det deras. Låt aldrig någon idiot kommentera hur du ser ut. För det har de verkligen inte rätt till. Oavsett vad detta dumma samhälle tycker och oavsett vilka normer och värderingar som tvingas på oss så är din kropp 100 % din!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar