tisdag 6 mars 2012

Recension: Heartless

Jag skulle egentligen skriva ett skitbra inlägg om kvinnlig / manlig humor och om sexism inom underhållningsbranchen. Men ni får nöja er med en halvdan filmrecension för tillfället.

Heartless
2009
Regi: Philip Ridley
Genre: Skräck
Med: Jim Sturgess, Clémence Poésy



Heartless handlar om Jamie Morgan, spelad av Jim Sturgess, en ung man som bor tillsammans med sin mamma i de lite sjabbigare delarna av London. Han är blyg, inåtvänd och ler cirka en gång i halvåret. Anledningen till detta är att han har ett gigantiskt födelsemärke i ansiktet, format som ett hjärta. Detta gör honom förstås groteskt ful. Och innan jag går vidare i recensionen tåls det väl att tillägga att i en värld där Jim Sturgess är något mindre än en åtta på en tiogradig skala, är väl jag cirka minus två. Iallafall så är hans födelsemärke ett stort problem och han gnäller om det i cirka halva filmen, även det faktum att hans pappa är död ger honom tillfälle att gnälla.

Jamies bror är en fotograf och en dag ser Jamie honom fotografera en vacker tjej, spelad av Clémence Poésy. Jamie visar sedan hur obehaglig han är genom att sno en kopia av fotografierna och spenderar lite kvalitetstid med dem. Någon tid efter denna händelse blir hans mamma mördad av ett gatugäng när han ser på och han blir själv knivskuren. Gatorna där han bor är nämligen hem för en hel drös med gatugäng, och som vi alla vet är alla ungdomar känslokalla, hänsynslösa psykopater, speciellt de som kommer från arbetarhem. Jamie vaknar upp på sjukhus och blir direkt utskriven, trots det faktum att han knappt kan gå och dessutom fortfarande är i ett sådant chock-tillstånd att han ser syner och pratar osammanhängande nonsens. Men han hinner knappt gnälla om morsans död innan han får nästa överraskning, Djävulen själv har nämligen sökt upp honom. För att göra en lång historia kort sluter de båda en deal som går ut på att Jamie måste lyda djävulens order i utbyte mot att han blir konventionellt vacker, det vill säga hans födelsemärke försvinner (därav filmens titel). Han går självklart med på detta eftersom han tycker det låter som en toppen idé. Tiden som följer efter att hans födelsemärke försvunnit är de lyckligaste 10 timmarna i hans liv, han träffar tjejen som hans bror fotograferade och de spenderar dagen tillsammans, tanken på allt hemskt som har hänt innan är som borta. Tills kvällen kommer och djävulens hantlangare kommer för att be Jamie uppfylla sin del av avtalet...

Heartless var en lite halvt långtråkig film. Men den hade sina poänger och jag ångrar inte att jag har sett den. Om du är skräck-fantast och vill se en riktig rysare är det här nog inget för dig men den har trots detta en ganska mörk, obehaglig stämning, ett fint slut och den ger dig en tankeställare. Bra underhållning men ingenting som stannar längre. Jag ger Heartless tre av fem, det innebär två för handlingen plus en för att man får se Jim Sturgess halvnaken.

Slutbetyg: 3/5

(Jag har dessutom ett längre inlägg på G om den så kallade "hoodie horror" genren, så missa inte det)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar