fredag 20 april 2012

När man blir förvånad!

Det finns inget jag älskar så mycket som när människor beter sig på ett sätt som man inte hade förväntat sig. Detta gäller framförallt när kvinnor som innan har stämplats som "ytliga", "fåfänga" eller bara korkade helt plötsligt tar sin plats och visar sig vara hur pålästa, genomtänkta och rationella som helst, ja då kan jag bara le. Tillexempel när den där "bimbotjejen" i klassen visar sig vara sjukt bra på matte eller visar sig ha fett imponerande åsikter. Detta hände i gårdagens "Debatt".

På SVT igår visades först den första delen av dokumentärserien "skönhetsbubblan", en serie där vi får följa människor som har valt, eller inte valt, att plastikoperera sig. I denna serie får vi träffa Jane, 24 år som har gjort nästan 50 plastikoperationer. Hon förklarar lugnt och sansat att hon gillar att experimentera med sitt utseende och att hon alltid har velat vara en zlits / playboy-tjej. Efter programmet går SVTs serie "Debatt" och där diskuterar man just plastikoperationer. Jane är med i programmet och för sin egen talan och innan i programmet hade hon verkat vara just den här plastiga tjejen som endast bryr sig om sitt yttre och som dessutom är något av en narcissist.

Men i debatten är hon helt lysande! Alla andra som deltar i debatten är antingen helt för eller helt emot. Och som vanligt är för-sidan representerade av massa gapiga människor som inte riktigt förstår problematiken och vars enda argument är "folk får göra som de vill" och mot-sidan består av människor som inte heller verkar helt ha förstått utan som mest tar upp hälsomässiga faktorer, både psykiska och fysiska måste jag lägga till i deras försvar. Men Jane står ut. Hon verkligen problematiserar och argumenterar och förstår att det är inte så enkelt som "Älska dig själv" eller "gör vad du vill" nej, hon förstår att de båda sakerna är inte är helt åtskilda, att alla som opererar sig inte gör det för att de hatar sitt utseende eller lider av inbillad fulhet, nej hon vet att samhället tvingar på oss ideal, att kirurger erbjuder lite för många behandlingar att många inte riktigt förstår vad de håller på med. Hon är så underbart bra och bara kör över alla andra. Ingen kommer nära hennes insikt eller lugn. Hon vet att sanningen inte bara ligger i att folk väljer eller inte väljer att plastikoperera sig. Dessvärre får hon inte ta så mycket plats som hon borde eftersom en hel drös med gaphalsar måste in och förklara sina åsikter. Jag tycker SVT ska lära sig av det här och på detta sätt få mer nyanserade, bra, genomtänkta och produktiva debatter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar